“Hang Loose”

Gepubliceerd op 28 juli 2023 om 12:12

Surfers geven het goede voorbeeld met de ‘Shaka’. Het handgebaar met de duim en het pinkje omhoog, waarmee ze elkaar vertellen: “Enjoy life and take it easy!”

Als kitesurfer maak ik dit gebaar al jaren. De wederzijdse begroeting ontstaat elke keer als vanzelf. De ene keer neemt de ander het initiatief en de andere keer doe ik het. Zo ook tijdens onze recente vakantie in Zeeland, waar ik ook een poging heb gedaan tot golfsurfen. Ik bakte er niets van! Het is echt moeilijk om de goede golf te kiezen, het paddelen goed te timen om vervolgens in een soepele beweging op te staan en de golf uit te rijden. Het eindresultaat na een paar pittige sessies… Heel veel ‘wipe outs’ (surf-taal voor onderuit gaan) en 1 geslaagde poging.

Ondanks mijn geploeter werd ik regelmatig begroet met de Shaka door de ervaren surfers. Niet alleen die ene keer toen ik succesvol was, maar ook tijdens de keren dat ik koppie onder ging. Als vanzelf beantwoorde ik op dezelfde manier. Ik voelde me welkom en het hielp me mijn gedachten te verzetten om doelgericht en veerkrachtig te blijven streven naar succes. Wederom werd ik bevestigd hoe waardevol de onderlinge dynamiek bijdraagt aan doorzettingsvermogen en plezier.

In veel werkomgevingen kan men nog leren van de dynamiek tussen surfers. In plaats van "hang loose" zie ik te vaak dat er stijf wordt vastgehouden aan het (ver)oordelen van elkaars inzet en prestaties. Het blijkt knap lastig te zijn om op het werk relaxed te blijven te midden van de uitdagingen en open te staan voor nieuwe ideeën en perspectieven. De organisatiedynamiek mist te vaak positiviteit en empathie waardoor mensen zich vrij voelen om hun stem te laten horen en zichzelf te zijn om zo te kunnen groeien in wat ze doen.

Hoe zou jouw organisatie eruit zien als men elkaar meer zou stimuleren creatief te zijn, te experimenteren en samen te werken aan ontwikkeling en innovatie? Hoe zou dit bijdragen aan waardering voor- en betrokkenheid van jullie mensen?

Natuurlijk snap ik dat het behouden van een zekere structuur en discipline essentieel is. Dit geldt echter ook voor surfers. Ook zij hanteren duidelijke doelen en spelregels om ervoor te zorgen dat het het proces veilig en plezierig verloopt. Het verschil verklaren tussen surfen en werken heeft dan ook weinig zin. Wat dan wel?

Maak een ander soort board rooms!
Hiermee bedoel ik niet de vergaderzaal voor directies maar een plek waar men de gelijkenis zoekt met surfen. Een plek waar het mag gaan over vallen en opstaan. Waar men elkaar de Shaka toont bij wipe outs en bij succes. Ik hoef je vast niet uit te leggen dat dit stress verlaagd, positiviteit bevordert en bijdraagt aan een organisatiedynamiek die mensen, teams en jouw gehele organisatie naar een hoger niveau tilt.

Wil jij ontdekken hoe je zo’n Board Room maakt? Als jij alvast een ruimte reserveert dan nemen wij ons surfboard graag mee!

Let’s Hang Loose!

Ralph Touwslager, CRISP veranderregisseur / DJ Flowspark

Meer weten?