Graag steek ik een hart onder de riem naar leidinggevenden. Telkens weer slaak ik een vermoeide zucht als ik quotes lees die lijken op: “People don’t leave bad jobs, they leave because of bad leaders”.
Leidinggevenden krijgen te vaak de schuld in de schoenen geschoven voor zaken waar ze niet alleen verantwoordelijk voor zijn. Te vaak hoor ik dat ze onveiligheid veroorzaken, te weinig empathie en vertrouwen hebben, niet genoeg inspirerend zijn, er te weinig zijn voor hun medewerkers, enzovoorts.
Wake up people! Wij allemaal, dus ook leidinggevenden, willen graag met plezier en geluk werken en van toegevoegde waarde zijn. Als je een misstap begaat wil je graag kunnen terugvallen op steun vanuit je omgeving. De schuld toegeschoven krijgen is vaak niet ‘de steun’ die je nodig hebt. Je hebt elkaar nodig en je moet er samen het beste van maken!
'De Schuldsamba'
Als je te vaak meemaakt dat er met verwijten of schuld wordg geschuifeld, dan werk je in een omgeving waar deze stap te vaak over het hoofd wordt gezien… Wij noemen dit ‘de schuldsamba’. De dans waarin soepel verwijten, net zoals de heupen, heen en weer worden gesmeten.
En we snappen dat het verleidelijk is om een onhandige cha-cha-cha toe te schrijven aan iemand. Het geeft een gevoel van controle, want jij bent dan niet diegene die iets moet #veranderen. Dit wordt de ‘self serving bias’ genoemd. Goede dingen hebben we zelf veroorzaakt, slechte dingen komen door anderen of iets anders. (net zoals beschreven in mijn vorige blog).
Laten we eerlijk zijn naar elkaar... Als in jouw organisatie iets niet lukt, ben je daar dan niet allemaal een beetje verantwoordelijk voor? Ook omgaan met tegenslagen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid en dat wordt lastig als je elkaar makkelijk de schuld toeschuift.
Organisaties bestaan vrijwel altijd uit een diversiteit aan mensen. Ondanks onderlinge verschillen ben je allemaal danspartner en draait het om samen bewegen. Om een organisatiedynamiek te creëren waarin mensen weten wanneer ze leiding kunnen geven en kunnen ontvangen. Met juiste dynamiek beweeg je ‘quick quick slow’ samen naar succes. Dat is ook nog eens een stuk leuker en inclusiever.
Natuurlijk begrijpen we als geen ander dat organisatiedynamiek complexe materie is. Pasklare oplossingen bestaan er volgens ons ook niet voor, want organisatiedynamiek is, net zoals presteren, een gezamenlijke verantwoordelijkheid die doorlopend met elkaar gecultiveerd moet worden.
Maar vind je dat in jouw omgeving te vaak met schuld wordt geschuifeld, laten we dan eens samen een ander deuntje opzetten in je team of in je organisatie? En voor je het weet dansen we straks samen de sterren van de hemel!
Ralph Touwslager, CRISP veranderregisseur / DJ Flowspark